Home | Looking for something? Sign In | New here? Sign Up | Log out

24 Kasım 2011 Perşembe

Borsa Türleri Hakkında Biraz Bilgi

24 Kasım 2011 Perşembe
Borsanın Türleri Vardır Aşağıda İse Borsa Türleri Vardır İnceleyin

FORWARD (Gelecekte teslim işlemleri ): Belli bir mal, döviz veya kıymetli evrakın, önceden belirlenmiş fiyat üzerinden yine önceden belirlenmiş tarihte teslimatı üzerine yapılan sözleşmelerdir. Kısacası bugünden belirlenen fiyat ve tarih üzerine ticaret ilerideki bir tarihte gerçekleştirilir.

FUTURE: Forward işlemlerinde olduğu gibi fiyatın ve teslimatın önceden belirlendiği sözleşmelerdir. Aralarındaki fark, futures sözleşmeleri sadece organize borsalarda,  piyasalarda standartlaştırılmış kurallar çerçevesinde yapılan kontratlar ile yapılır. Forward ve futures sözleşmeleri spekülatif amaçlarla yapıldığı takdirde alıcının/satıcının karı/zararı aşırı yüksek olabilir.

OPTION (OPSİYON): Bir mal veya kıymetli kağıdın, belirlenmiş bir fiyat üzerinden yine önceden belirlenmiş bir süre içerisinde alınıp satılma hakkıdır. Option sözleşmeleri satıcıların veya alıcıların çok yüksek miktarlarda zarar etme risklerinin azaltılması amacı ile yapılır. Bu sözleşmeler, alım opsiyonu ve satım opsiyonu olmak üzere ikiye ayrılır. Mal ya da kağıdın fiyatı belirlenen süre içinde belirlenen fiyatı aşmışsa alım opsiyonu sahibi hakkını kullanır, satım opsiyonu sahibi kullanmaz. Fiyat düşmesi halinde ise, satım opsiyonu sahibi hakkını kullanırken satım opsiyonu sahibi kullanmaz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Profesyonel Olarak;

Bildiğiniz Gibi Mustafa Kütükde Olarak Ekonomi Hayatımı Neredeyse Her Türk Ekonomist Bilir. Amacım Sizlere Borsayı, Forexi, Altın Yatırımını Tanıtmak Detaylı Tüyolar Vermektir. Bu Sitede Yazılan Tüm Yazılar, Makaleler Bana Aittir Kesinlikle İllegal, Yasak, Bir Yerden İzinsiz Alınmış Değildir.